În cazul unui
deces trebuie efectuați următori pași:
Se contactează o firmă de pompe funebre. În urma
apelului, veți fi pus în legătura cu o persoană care se va ocupa de cazul dvs. stabiliți împreună cu
acesta adresa de unde se va ridica decedatul. Veți putea avea de ales dacă doriți să vină firma cu
un medic pentru constatarea decesul sau îl va ridica un membru din familie de la medicul de familie.
Odată stabilite acestea, echipa se deplasează la adresa dată de client pentru a ridica trupul
neînsuflețit, acest lucru se face doar după ce medicul a completat documentul numit certificat
constatator.
Între timp se discută cu familia ce servicii doresc, se alege un sicriu, locul unde va fi depus dacă se va efectua înhumarea, respectiv dus la crematoriu dacă se dorește incinerare etc. Firma de pompe funebre vine în ajutorul clientului oferindu-i o gamă largă de servicii. După ce au fost stabilite detalii pentru înmormântare/incinerare, urmează procedurile legale, acestea fiind făcute doar de rudele de gradul întâi sau cu împuternicire dacă nu este rudă directă cu defunctul. Pentru formalități societatea de servicii funerare vine în ajutorul familiei ușurându-le acestora cu mult treaba. Certificatul de deces este emis pe raza localității unde s-a întâmplat decesul, chiar dacă domiciliul este în altă localitate sau în alt stat. După ce s-a eliberat certificatul de deces, împreună cu acesta se mai înmânează și o adeverință de înhumare/incinerare. După ce se ridică aceste documente firma se duce cu familia fie la cimitir, fie la crematoriu, această variantă fiind opțională. La fiecare dintre aceste locuri sunt necesare niște documente( vă va spune unul dintre consultanții firmei funerare).
După ce au fost finalizate procedurile pentru înhumare/incinerare firma de pompe funebre revine în ziua înmormântării să aducă cele stabilite cu familia și să se asigure că totul este în regulă până la sfârșitul slujbei de înmormântare.
Detalii privind înmormântarea și felul în care decurge aceasta diferă de la caz la caz, fiind și excepții de la pașii de mai sus( sinucideri, accidente, deces cu diagnostic de Covid-19, sau spital).
În funcție de felul decesului, se schimbă și modul de eliberare al actelor și condițiile de înmormântare. Toate informațiile vă sunt oferite de firma de pompe funebre angajată de dvs. În general firmele vin cu pachete de servicii, dar altele creează oferte personalizate.
Când are loc un deces, de preferat, ar fi ca persoana care trebuie implicată să fie o rudă de gradul I, dacă nu este posibil acest lucru, se poate implica orice persoană apropiată ca și grad de rudenie sau din afara familie, dar numai dacă poate dovedi legătura cu persoana decedată (are documente care să ateste că persoana în cauză se va ocupa de funeraliile defunctului sau dovedește prin acte că este rudă cu decedatul/a).
În cazul în care decesul avut loc la domiciliu, se contactează o firmă de pompe funebre, acest lucru se face indiferent de oră sau zi. Se stabilește telefonic dacă vine firmă cu un medic constatator sau nu. Dacă nu se dorește eliberarea certificatului constatator de la medicul firmei, este necesar ca unul dintre membrii familiei să se ducă la medicul de familie al persoanei decedate pentru eliberarea acestuia.
Abia după eliberarea certificatului constatator se poate
ridica trupul persoanei decedate.Dacă se acceptă medicul din partea firmei, familia trebuie să
pregătească actele medicale ale decedatului.Trebuie pregătite și hainele cu care va fi îmbrăcat
decedatul.
Între timp se discută cu un membru al familiei ce fel de pachet de servicii își dorește și de ce să
se ocupe firma în afară de serviciile obligatorii, spălare, îmbălsămare, îmbrăcare și cosmetizare și
transportul decedatului. Pentru alegerea sicriului, există două variante:
1. Firma se va prezenta cu un catalog;
2. Familia vine la magazin.
După ce s-au terminat toate acestea, un membru al familiei( rudă de gradul I) sau o persoană care deține o procură sau alte documente care atestă că persoană în cauză se va ocupa de eliberarea actelor, se duce la primărie pentru eliberarea certificatului de deces și a adeverinței de înhumare( acesta este folosită și pentru depunerea documentelor în cazul incinerării).Trebuie menționat faptul că membru familiei care va declara decesul se duce la primăria pe raza căreia a avut loc decesul, chiar dacă defunctul avea altă adresă în CI/BI.
După eliberarea documentelor, membrul familiei se deplasează spre cimitir/crematoriu în funcție de dorința fiecăruia. Pe tot parcursul acestor deplasări, dacă familia acceptă, puteți fi însoțit de un angajat al firmei funerare.În funcție de ce se va dori, înhumare/ incinerare firma va face depunerea la capelă, respectiv crematoriu.
Notă: Certificatul de îmbălsămare cerut de cimitire și
crematoriu este adus de firmă după efectuarea îmbălsămării.
În ziua înmormântării sunt aduse de firmă, pachetele, coliva, colacii(capetele), prosoape,
batiste, dolii, coroane( acestea se pot aduce și înainte în funcție de ce se stabilește cu
familia), DACĂ S-AU STABILIT ACESTE SERVICII, în caz contrar, acestea sunt aduse de familie. Pe
tot parcursul înmormântării, firma noastră se ocupă de împărțirea batistelor, prosoapelor,
punerea doliilor în piept și ce mai ține de înmormântare.
În cazul unui deces la spital, familia apelează o firmă de servicii funerare și stabilește ce servicii doresc din partea lor. Dacă decesul a survenit la spital, un membru al familiei este nevoit să se prezinte a doua zi la spital, cu hainele pentru decedatșidocumentele care atestă gradul de rudenie cu defunctul. Ruda se duce pe secția unde a avut loc decesul pentru a lua certificatul constatator de la medicul de garda, acest proces durează câteva ore, în funcție de spital.
După ce a fost emis certificatul familia se deplasează la morgaspitalului împreună cu un asistent medical pentru a face recunoașterea. Apoi se anunță firmă să vină să ridice trupul neînsuflețit( ora la care se ridică este stabilă cu îmbălsămătorul spitalului). Dupăce au terminat cu documentele de la spital, ruda se duce la primăria de pe raza căreia aparține spitalul pentru a declara decesul, aici se vor elibera certificatul de deces și adeverința de înhumare.
După ridicarea documentelor, trebuie mers la cimitir/ crematoriu. O excepție ar putea apărea în cazul în care au trecut 3 zile de la data decesului, este nevoie de acordul Parchetului pentrueliberarea certificatului de deces. Pe tot parcursul acestor deplasări, inclusiv la spital, dacă familia acceptă, un angajat al societății funerare vă poate asista. Chiar și la spital dacă a avut loc o moarte suspectă sau dacă a fost victima unui accident și decesul a avut loc la spitalse apelează la INML, acest lucru se face de personalul spitalul.
În cazul unei persoane decedate la domiciliu, care se suspectează că a fost cauzat de Covid-19, familia trebuie să aibă pentru decedat 2 teste pozitive PCR efectuate (NU teste rapide) sau dacă membrii familiei sunt deja testați pozitiv cu Covid-19, în acest caz decedatul va avea ca diagnostic deces Covid-19.
Dacă decesul a fost cauzat de Coronavirus, când preiautrupul, angajații firmei sunt echipați în combinezoane, măști, mânuși, vizete.Îmbălsămarea nu se va efectua, dar la cererea familiei se va îmbrăca. După ce este preluat, trupul se pune în sicriu, care mai apoi este sigilat. Conform noilor reglementări decedatul de Covid-19 se poate depune la capelă. Pe tot parcursul depunerii la capelă și a înmormântării, defunctul va avea capacul sigilat, NU se poate desface.
Dacă familia nu se poate deplasa la primărie, din cauza carantinei poate desemna orice altă rudă sau chiar angajatul societății pentru a declara decesul. Doar că nu va primi certificatul de deces, acesta poate fi ridicat de familie mai târziu, se va elibera în schimb adeverința de înhumare necesară înmormântării. La cimitir se va lua legătura telefonic cu un membru al familiei, pentru a confirma și a stabili detalii înhumării. Dacă familia este de acord, trupul neînsuflețit poate fi depus la camera frigorifică, până la ieșirea acestora din carantină.
În cazul în care decesul a avut loc la spital procedura se schimbă, este necesară deplasarea unui membru al familiei la spital. Politica de primire a actelor pentru decedații de Covid-19 diferă de la un spital la altul, la unele sunt eliberate fizic la unele sunt transmise online direct către primărie, nemaifiind necesară deplasarea rudei la spital. De menționat este că, actele transmise prin e-mail sunt eliberate către familie doar sub formă de copii xerox, însă după 14 zile un membru al familiei se poate duce la primărie să ridice certificatul de deces și adeverința de înhumare în original.
Când discutați cu un consultant funerar al Casei Funerare Stoica trebuie să ne transmiteți următoarele date despre defunct:
După ce ați contactat firma, până să ajungă la adresă dvs. trebuie să pregătiți următoarele: